miercuri, 1 aprilie 2015

Iepure umplut


Iepurii de casa au o carne deosebit de valoroasa. Imi place aceasta carne usoara, savuroasa si o gatesc destul de des. Un iepure umplut este o mancare delicioasa si delicata, care poate sta pe masa dumneavoastra de sarbatoare.
Numai gandul la el ma face sa zambesc. Sa trecem la treaba!

 Ingrediente:
• 1 buc iepure de casa
• 300 g carne de curcan
• 150 g carne de porc
  (puteti folosi costita de porc)
• 2 oua
• 1ceapa
• 1 leg verdeata (patrunjel / marar)
• 5-6 catei de usturoi
• 3-4 crengute de rozmarin
• 1 lingurita rasa de boia de ardei
• frunze proaspete de cimbru
• 1 pahar de vin alb sec
• 1 pahar de supa de pui sau de legume
• ulei de masline
• 1 lamaie
• piper proaspat rasnit
• sare de mare

 Pentru garnitura:
• amestec de legume congelate sau salata verde
• 50 g unt
• sare
Mod de preparare:
Tocam marunt usturoiul, rozmarinul, amestecam cu ulei si apoi adaugam restul condimentelor. Iepurele, se spala bine, se usuca , apoi se condimenteaza pe interior si exterior cu amestecul de condimente. Frecam bine cu degetele, impregnand cat mai mult posibil condimentele.
Facem un amestec din carne de curcan, carne de porc, ceapa, verdeata si cele 2 oua. Este ca un amestec de chiftele. Daca va place aroma fructata adaugati cateva merisoare si caise deshidratate. Umplem iepurele cu acest amestec si apoi il coasem pe burta.
Il punem intr-o tava mai inalta, adaugam vinul, supa de pui sau de legume si apoi acoperim tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 1 h.
Indepartam folia, verificam daca este bine patrunsa carnea si stropim cu lamaie. Lasam sa se rumeneasca frumos, stropind din cand in cand cu sosul format in tava. Intr-o cratita topim putin unt apoi sotam legumele. Iepurele umplut se serveste cu legume asortate sau cu salata verde.
Pofta buna!
PS: Dupa ce s-a rumenit iepurele acoperim din nou cu folie de aluminiu si pastram asa pana in momentul servirii. Aburul format va pastra carnita moale si mai suculenta.
PPS: Se spune despre carne de iepure ca este cea mai sanatoasa. Are peste 20% conţinut de proteine, si un conţinut redus de grăsimi (3-5%). Este bogata in substanţe minerale (saruri, fier, calciu, fosfor), vitamine (mai ales din grupa B) şi microelemente (cupru, cobalt si zinc).
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

2 comentarii: